Trenutno pregledavate U Kataloniji održana treća radionica S4S projekta

U Kataloniji održana treća radionica S4S projekta

Varaždinska županija sudjeluje kao partner u projektu „Stride for stride for skills adaptation/anticipation in European Regions“ (Erasmus+K2). Projekt je namijenjen jačanju strukovnih obrazovnih sustava europskih regija te se tim povodom u Barceloni održala međunarodna radionica s ciljem upoznavanja s relevantnim i uspješnim iskustvima u području usklađivanja vještina te predviđanja budućih potreba u strukovnom obrazovanju.
U okviru posjete gosti su se prvo upoznali s načinom funkcioniranja Odjela za obrazovanje, a nakon toga posjetili sjedište „Zurich osiguranja“ u Barceloni i razgovarali s voditeljicom korporativne odgovornosti kako bi imali uvid u izazove unutar ovog sektora pri pronalaženju odgovarajuće kvalificirane radne snage, te primjer suradnje ove tvrtke i njihovog Odjela koja je dovela do novog strukovnog programa za administrativne stručnjake osiguranja.
Drugog dana, partneri su sudjelovali na predstavljanju prilagodbe programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za upravu koji kandidatima omogućuje stjecanje vještina i znanja potrebnih za rad u pravosudnoj upravi. Ovaj je program također nastao u suradnji Odjela obrazovanja i Ministarstva
pravosuđa, a pritom je podijeljeno iskustvo strukovne škole „Provençana“, koja provodi dualni sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za pravo u kojem učenici obavljaju stručnu praksu po programu „Upravljanje u upravi: stručni profil u području prava“.
Posjet je nastavljeni obilaskom strukovnih škola i centara: „Instituta de la Mercè“, inovativne škole gdje su posjetili radionicu o dizajnu automobila i izradi satova te „Vilafranca Wine Tourima“, gdje su naučili više o jedinstvenom programu specijalizacije u vinskom turizmu i kako takva inicijativa odgovara potrebama lokalnih tvrtki.
Istog dana partneri su posjetili i vinariju „Torres“, kao impresivan primjer poduzeća koje se prilagođava klimatskim promjenama i održivosti, pri čemu strukovni program za enološki turizam sektoru pruža kvalificirane zaposlenike potrebne za daljnju promociju poslovanja. Posjetila se i škola „Joan Ramon Benaprés“, kao dobar primjer obrazovne ustanove koja je dio lokalne zajednice jer ima trgovinu, pekaru, pa čak i restoran koji redovito posjećuju mještani.
Zadnji dan su se obišle agencije koje se bave Industrijom 4.0.; strojarstvom – mehatronikom i avionikom; „DFactory“, kao središte koje spaja pružatelje obrazovanja i tvrtke koje se bave Industrijom 4.0 i naprednom proizvodnjom te podržavaju tvrtke u provedbi njihovih strategija digitalizacije te škola „Andreu Nin“, koja ima ugovor o provedbi programa „IDIADA“ gdje učenici u posljednjem ciklusu obavljaju praksu u glavnim kompanijama automobilskog sektora u tom području.
Radionice su bile namijenjene predstavnicima tijela javne vlasti u odjelima za obrazovanje, predstavnicima tvrtki, timovima za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, nastavnicima u strukovnom obrazovanju te drugim relevantnim dionicima iz područja strukovnog obrazovanja. S obzirom da su partneri na projektu Srednja strukovna škola Varaždin, Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Varaždinska županija, međunarodnoj radionici nazočile su nastavnice Nikolina Vlahek Canjuga (SSŠ) i Tihana Dvorski Kralj (SŠAO), a ispred Upravnog odjela za obrazovanje sudjelovale su Sandra Malenica i Ivana Putarek.