Trenutno pregledavate Kroz REGALE projekt do znanja o učenju u zajednici u Irskoj

Kroz REGALE projekt do znanja o učenju u zajednici u Irskoj

U okviru projekta RegALE koji za cilj ima povećati učinke organizacija za obrazovanje odraslih uspostavljanjem ili jačanjem mreža među njima i s regionalnim/lokalnim vlastima, održan je studijski posjet u Irsku gdje se učilo se o obrazovanju u zajednici.

Riječ je o učenju odraslih usmjerenom na učenike koje se odvija u lokalnim zajednicama diljem Irske. Sudionici su upoznati s uspješnim primjerima obrazovanja tj. angažmana odraslih koji se žele vratiti obrazovanju, ali možda nemaju povjerenja ili prilike za to u formalnom okruženju. Stoga im ovakve „zajednice“ nude brojne mogućnosti za razvoj vještina, izgradnju samopouzdanja, veće sudjelovanje zajednice i napredovanje prema daljnjem obrazovanju ili zaposlenju.

U detalje su se upoznali i s obrazovnom mrežom zajednice AONTAS osnovanom 2007. godine. To je mreža od preko 100 neovisno upravljanih pružatelja obrazovanja u zajednici koji surađuju, dijele informacije i resurse, sudjeluju u profesionalnom razvoju i osiguravaju da se obrazovanje u zajednici cijeni i ima resurse kroz zagovaračke aktivnosti.

Prvi dan održan je sastanak i radionica o pripremi Erasmus plus projekta u okviru sastanka ove obrazovne mreže, kako bi prisutni iz različitih europskih zemalja bolje razumjeli obrazovanje u zajednici u Irskoj te funkcioniranje AONTAS-a. Drugi dan posjetila su se dva obrazovna centra u zajednici u Dublinu (DALC i SOILSE) kako bi se predstavnici različitih obrazovnih ustanova uživo upoznali s načinom funkcioniranja ovih organizacija.

U DALCu se godišnje obrazuje oko 650 odraslih osoba koji rano napuštaju školovanje te im je pružena druga šansu za obrazovanje. Za neke je ovo prilika da sami unaprijede svoje vještine pismenosti, dok za druge da steknu akreditaciju i poboljšaju izglede za zapošljavanje. SOILSE pak pruža uslugu holističke rehabilitacije za osobe u različitim fazama oporavka od ovisnosti o drogama koja uključuje edukaciju o ovisnosti, grupne sesije za oporavak, individualno planiranje skrbi, karijerno vođenje te kontinuiranu obrazovnu podršku za one koji idu na daljnje školovanje.

Ispred Varaždinske županije posjetu je nazočila savjetnica za razvojne programe Iva Janežić

iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te profesorica engleskog jezika Tihana Dvorski Kralj iz srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan.

Aktivnost je dio ERASMUS+ projekta REGALE (Regional capacity for Adult Learning and Education) koji okuplja različite ustanove, udruge i organizacije za obrazovanje odraslih, regionalne i lokalne vlasti te sveučilišta i mreže iz čak deset europskih zemalja.

Ukupna vrijednost projekta je 624.953,34€ (Varaždinska županija 31.811,10€), a traje 36 mjeseci, od 15.01.2021.-14.01.2024.