Trenutno pregledavate S4S projekt predstavio odgovore na lokalnepotrebe za vještinama u francuskoj Bretanji – treća međunarodna radionica

S4S projekt predstavio odgovore na lokalnepotrebe za vještinama u francuskoj Bretanji – treća međunarodna radionica

U okviru treće međunarodne radionice „Odgovor na lokalne potrebe za vještinama“, koja se održala u Bretanji (u gradovima Rennesu, San Malou i Janzu) u okviru Stride4Stride projekta, francuski su domaćini predstavili brojne regionalne primjere identifikacije i poboljšanja potrebnih vještina i prilagodbe obuke/obrazovanja učenika, odraslih i radnika.
Naime, ova je regija razvila poseban pristup za uključivanje tvrtki, kako bi bile inkluzivne i ispunile
nedostatak vještina na tržištu rada, s kojim je započela 2014. godine, kada je nezaposlenost bila 10%, dok je danas na 5,8% pri čemu su tvrtke, sindikati, lokalne vlasti i nacionalna agencija za zapošljavanje uključeni u zajednički rad. Nova strategija bila je potrebna jer je veliki dio nezaposlenih bio daleko od zaposlenja, a tvrtke su tražile specifične vještine i radnu snagu pa je razvijen novi i fleksibilniji program strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
S ciljem boljem upoznavanja s istim, organiziran je posjet tvrtki „MVGroupe https://www.mv-group.fr/“, koji su od potrebe za zapošljavanje specifičnog kadra za digitalni marketing, završili s pokretanjem posebnog centra/škole za osposobljavanje „Stage 301“. Nju danas pohađaju brojni polaznici kojima se kasnije nudi prilika odrađivanja prakse, ali i zapošljavanje u okviru grupe, koja se sastoji od 10 podružnica nudeći cijeli set ekspertize iz područja digitalnog marketinga, od strateškog planiranja do operativne implementacije.
U jednoj od srednjoj školi predstavljen je pak specifičan GRETA model, koji predstavlja svojevrsni
industrijski centar za prekvalifikacije u partnerstvu s lokalnim tvrtkama. Posebno je bio zanimljiv primjer start-tup tvrtke 3D Tex, ambicioznog industrijskog projekta pokrenutom 2020. u Saint Malou. Riječ je o vrhunskoj, potpuno automatiziranoj tvornici koja najnovijim tehnologijama proizvodi proizvode bez šavova. Obzirom da za te potrebe treba posebno obučenu radnu snagu, tvrtka zajedno sa francuskim zavodom za zapošljavanje i regionalnom samoupravom organizira posebne edukacije i prekvalifikacije u okviru svoje tvornice za buduće radnike, pri čemu je najčešće riječ o teško zapošljavam skupinama i osobama s invaliditetom, a zanimljivo je i da tvrtki prioritet zadovoljenje ekoloških, ekonomskih i društvenih ciljeva, nauštrb same dobiti.
Iskustvo identifikacije specifičnih potreba i kreiranje lokalnih politika na području grada San Maloa iznjela je Carole Le Bechec, zamjenica Saint-Maloa za Regionalno vijeće Bretanje, dok je primjer stvaranja atraktivnosti posla uz usko specijalizirane vještine u H&R sektoru, predstavila predstavnica osnivača tradicionalnog restorana l’Atelier de la Crêpe, koji franšizno djeluje na velikom broju lokacija u Francuskoj i Japanu.
Organiziran je i posjet La Canopéeu u gradu Janzu, svojevrsnom društveno, poduzetničko, coworking prostoru, koji je u potpunosti podređen zahtjevima i potrebama lokalnog stanovništva, pri čemu se sustavno okružuje partnerima i profesionalcima koji onda zajednički pronalaze odgovore prilagođene potrebama svakog pojedinca. Inicijativa ima za cilj biti agilno mjesto za poduzetništvo, inovacije, digital, zapošljavanje i obuku nudeći coworking prostor, FabLab, potpuno opremljen digitalni proizvodni laboratorij, Cyber-bazu od 5 pozicija te usluge podrške i dežurstva za ciljanu publiku (poduzetnici, menadžeri, voditelji projekata, tražitelji posla itd.) koja ovdje može raditi, razvijati svoj profesionalni projekt i svoju kreativnost.
Radionice su bile namijenjene predstavnicima tijela javne vlasti u odjelima za zapošljavanje i obrazovanje, predstavnicima tvrtki, timovima za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, nastavnicima u strukovnom obrazovanju i  drugim relevantnim dionicima iz područja strukovnog obrazovanja.
Obzirom da su partneri na projektu Srednja strukovna škola, Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Varazdinska županija, ispred strukovnih škola međunarodnoj radionici nazočile su nastavnice Lovorka Ernoić, dipl. ing. prehrambene tehnologije i Marina Šipek dipl. oec. te ispred Upravnog odjela za obrazovanje Robert Kelemen i Iva Janežić