Trenutno pregledavate „Vratimo zeleni sjaj Šaulovcu!“

„Vratimo zeleni sjaj Šaulovcu!“

U kompleksu dvorca Šaulovec, u naselju Črešnjevo, u općini Beretinec, u vlasništvu Varaždinske županije koja planira njegovu kompletnu obnovu i preoblikovanje u „Europski talent centar Hrvatske – centri izvrsnosti Varaždinske županije“ naši su učenici u sklopu praktične nastave počeli s vanjskim uređenjem perivoja, a za početak su obavili rezidbu voćaka, očistili površine u i oko voćnjaka od trave i drugog samoniklog bilja, te obavili zaštitu krušaka i košnju trave.

U pratnji učenika bila je nastavnica praktične nastave Dora Bosak, suradnici u nastavi, voditelj Matija Žmegač i ravnatelj škole Dragan Brkić.

Posjetili su nas župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

Župan Anđelko Stričak okušao se u rezidbi voćaka i pokazao zavidnu vještinu te komentirao  kako je nastava najdjelotvornija kada učenici u njoj aktivno sudjeluju.

– Praktičan dio nastave predstavlja temeljni uvjet za uspješno učenje. Koliku važnost i posebnost imaju praktični radovi u odgoju i obrazovanju učenika govore i činjenice da učenici najbolje i najviše gradiva usvoje upravo putem praktičnog dijela. Veseli me da smo ovom akcijom zapravo povezali buduće sjedište Europskog talent centra – dvorac Šaulovec i Regionalni centar kompetentnosti iz poljoprivrede Srednju školu „Arboretum Opeka“ iz Marčana. Ovo je zapravo početak uređenja i privođenja svrsi cijelog ovog kompleksa  – rekao je župan.

Pročelnik Huđek pohvalio je naše učenike koji kroz praktični rad dobivaju potrebna znanja i vještine za buduće poslove.
– Obrazovni sustav, a pogotovo praktični dio može stvoriti vještine i znanje kod učenika kako bi izvršavali ovakve poslove kakvima danas svjedočimo, a to je uređenje vanjskog prostora dvorca Šaulovec – zaključio je Huđek.

Načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec počastio je učenike nareskom i napitcima na čemu mu zahvaljujemo.