Trenutno pregledavate UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA

UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA

„Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“

U utorak, 11. siječnja 2022., u 11.00 sati, u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ održana je uvodna konferencija projekta „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“.

Konferenciji se moglo prisustvovati on line preko Zoom aplikacije.

Projekt rekonstrukcije dvorca Opeka provodi se od veljače 2020. do lipnja 2023., a financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkuretnost i kohezija, iz Prioritetne osi 9 – Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 43.075.612,50 HRK, od čega 29.999.999,98 HRK sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a razliku osnivač Srednje škole, Varaždinska županija. Svrha projekta (specifični cilj) je unaprijediti infrastrukturu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi kao preduvjet usklađivanja stručnog programskog rada s potrebama tržišta rada i intenziviranja suradnje sa sličnim centrima u RH i EU.

Uvodnoj konferenciji prethodio je obilazak dvorca tj. gradilišta gdje se odvija rekonstrukcija dvorca.

Na konferenciji su prisustvovali Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec, Načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, Državni tajnik Tomislav Paljak te ostali uzvanici i sudionici uključeni u realizaciju projekta.

Prisutnima se uvodno obratila ravnateljica mr.sc. Rajka Tršinski i zahvalila na dolasku i prisustvovanju ovom važnom događaju – Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire.

Učinio je to i načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec. – Moram zahvaliti svima, posebno timu iz Srednje škole “Arboretum Opeka” koji danonoćno rade na realizaciji projekata. Kao načelnik sam ponosan što smo danas ovdje i nadam se da ćemo za dvije godine, a možda i prije, svi opet biti ovdje ponosni što smo uspjeli napraviti nešto tako veliko – rekao je dr. sc. Štimec.

– Kroz ovu veliku priču koja se sektorski nadovezuje na poljoprivredu, možemo ostvariti novu dimenziju i novu perspektivu ne samo poljoprivrede, nego i izvrsnosti. Sve to će omogućiti razvoj strukovnih zanimanja za učenike, razvoj odraslih osoba u profesionalnom smislu te cjeloživotnog učenja – rekao je Paljak.

– Nakon što je trebalo 30 godina da se svi usuglasimo oko namjene dvorca i arboretuma Opeka, što je izazivalo nepovjerenje i skeptičnost građana, sada svi vidimo da se ovdje radi. Rekonstrukcija dvorca će završiti za godinu i pol dana, bude li se sve odvijalo sukladno planu. Osim tog ulaganja od 43 milijuna kuna, putem drugog EU projekta će u samu uspostavu Regionalnog centra biti dodatno uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a u revitalizaciju arboretuma, prema procjenama, još 58 milijuna kuna. Sveukupno je to ulaganje od oko 150 milijuna kuna na ovom lokalitetu, što je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. U Varaždinskoj županiji, koju karakterizira poljoprivredna proizvodnja na malim parcelama, najrazvijeniji su cvjećarska proizvodnja, vinarstvo i vinogradarstvo, povrtlarstvo, povrćarstvo, proizvodnja meda. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih, a time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji – istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju projekata. 

Obilasku dvorca i uvodnoj konferenciji prisustvovali su i predsjednik Općinskog vijeća Vinice i saborski zastupnik Predrag Štromar, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, županijski vijećnik Goran Kaniški te drugi uzvanici.  

 

 

UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA

„Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ U utorak, 11. siječnja 2022., u 11.00 sati, u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ održana je

Read More »