Trenutno pregledavate Predstavljen projekt rekonstrukcije dvorca Opeka

Predstavljen projekt rekonstrukcije dvorca Opeka

Dvorac Opeka ne samo da će napokon biti u potpunosti rekonstruiran, i to za potrebe centra kompetentnosti u poljoprivredi, nego će se u njemu nalaziti niz novih i važnih sadržaja.

Najveći i najznačajniji je projekt rekonstrukcije dvorca Opeka, čija je ukupna vrijednost 43.075.612,5 kuna, a za koji je odobreno čak 29.999.999,98 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– U dvorcu Opeka će biti uređeni smještajni kapaciteti za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, za predavače i pedagoško osoblje.

Ukupno je predviđeno 50 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. U dvorcu će se ujedno nalaziti genetska baza sjemena, laboratorij za analizu tla, vina, octa, meda i biljni ulja, centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju (znanost o poznavanju drvenastog bilja), vinski praktikum, vinski podrum, kušaonica vina, a bit će uređeni i prostori za novi predmet, projektiranje i dizajniranje okućnica, vrtova i parkova – uređenje eksterijera

Značaj centra kompetentnosti u poljoprivredi prelazi županijske okvire, on je važan za cijelu regiju, ali i državu, istaknuo je župan Radimir Čačić.

Dodatni značaj projekta jest to što je vezan uz kompletnu obnovu arboretuma, jednog od svega dva u Hrvatskoj i jednog od najljepših u Europi.

Za nas su iznimno važni novi sadržaji, među kojima je novi predmet projektiranja i dizajniranja okućnica, vrtova i parkova budući da se na Varaždinsku županiju odnosi 40 posto proizvodnje cvijeća Hrvatske. Za cijelu regiju i njezin razvoj posebno je važna edukacija iz enologije, uređenje vinskog praktikuma, podruma i kušaonice vina.

Činjenica da će tijekom školske godine u dvorcu biti dom za 50 učenika izvan područja Varaždinske županije, a za vrijeme praznika će biti korišten i u turističke svrhe, dodatno doprinosi revitalizaciji turističkih i svih drugih aktivnosti u samoj Općini Vinica

Na predstavljanju su bili župan Radimir Čačić, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, ravnatelji škola i drugi uzvanici, kao i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– I sama energetska obnova škole puno znači jer će njome biti bitno poboljšani uvjeti života i rada u školi, a ostvarivat ćemo i značajne uštede na energentima.

No, temelj je centar kompetentnosti, jedan od tri u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj. Centar je važan s obzirom na povijest Vinice te na najstariji i najbogatiji arboretum u državi.

Ovo je trenutak da vratimo zanimanje učenika za školovanje za poljoprivredna zanimanja, ne samo učenika iz naše županije, nego iz cijele regije i susjednih država.

Osim smještajnih kapaciteta u samom dvorcu, uređeno će biti još niz poligona i laboratorija s vrhunskom tehnologijom koja će omogućiti prijenos znanja i stvari koje su bitne za opstanak i za to da postanemo samoodrživi. Priča je poput bajke – istaknula je ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski.

posljednje objave