Trenutno pregledavate 6 projekata predstavljeno na Erasmus+ danu u srednjoj školi „Arboretum Opeka“

6 projekata predstavljeno na Erasmus+ danu u srednjoj školi „Arboretum Opeka“

U Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ održano je predstavljanje šest Erasmus+ projekta u kojima ova škola, inače nositeljica povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju, trenutno sudjeluje. Sama povelja predstavlja priznanje za prethodno kvalitetno provedene mobilnosti učenika i nastavnika i namijenjena je organizacijama s dokazanim uspjehom u provedbi i visokokvalitetnih mobilnosti učenika i osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Dragan Brkić, ravnatelj SŠ „Arboretum Opeka“ istaknuo je važnost ovakvih projekta jer kroz njih učenici osim iskustva rada u struci u drugoj zemlji, stječu i bogato kulturno iskustvo, upoznaju nove zemlje, kulture te razvijaju ova prijateljstva što predstavlja kvalitetniju pripremu za život, dok učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nudi mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj. 

Projektna koordinatorica Marina Šmidlehner predstavila je projekt „Znanjem za bolje sutra”, koji pruža prilike učenicima i osoblju za usavršavanje u inozemstvu. Istaknula je kako mobilnost traje 14 dana, od toga 10 dana učenici odrađuju praktičnu nastavu u trajanju od 8 sati dnevno, a 4 dana se odnose na kulturološki sadržaj-razgledavanja, upoznavanje sredine u kojoj učenici borave, a natječaj će biti raspisan idući tjedan.

Nastavnica Tihana Dvorski Kralj predstavila je projekt “Rural Advisory Monitoring and Evaluation System linked to Precision Learning – RAMONES“ koji ima za cilj jačanje savjetodavnih službi kako bi poboljšale svoje standarde kroz sustav praćenja i vrednovanja, koji istovremeno može podržati razvoj ciljanog, personaliziranog programa strukovnog osposobljavanja, nakon čega se planira uvesti shema certificiranja uz novu digitalnu metodu praćenja usluga.

Predstavila je i projekt „Stride for stride for skills adaptation/anticipation in European regions – S4S“ u sklopu kojeg se organiziraju četiri radionice koje odgovaraju na četiri koraka upravljanja vještinama (prilagodba, predviđanje, prijenos i korištenje) u Firenci, Rennesu, Bergenu i Barceloni između 2020. i 2022., a na kojima sudjeluju međunarodni regionalni predstavnici koji na terenu uče iz međusobnih iskustava.

Projekt „Youth Entrepreneurial Spirit Specialists – YesSpecialists“ predstavila je Iva Janežić, iz Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Varaždinske županije ističući kako je u okviru istog napravljen otvoreni slobodni kurikulum za jačanje poduzetničinih vještina mladih, koji su testirale tri strukovne srednje škole na 76 učenika koristeći neformalne metode poduzetničkog obrazovanja unutar svog redovnog programa odrađujući određene sate u svojim razredima.

Nastavnica Blanka Pazman predstavila je projekt „FlorCert for future (Master)“ i „Sustainable Gardeninfor a Shared Future“. Prvi osigurava podizanja razine stručnih vještina za zanimanje cvjećar sve do majstorskog nivoa, ali i brojne zanimljive obrazovne materijale: vodič kroz modularno usavršavanje nastavnika i mentora kod poslodavaca prema FlorCert-u, video zapise, kvizove, igre pamćenje i razne vrste pitanja u cvjećarskoj nastavi, čija će primjena pridonijeti inovativnijem i atraktivnijem pristupu učenju. Posebna zanimljivost je izrada aplikacije za cvjećare koja će olakšati komunikaciju nastavnika, učenika i mentora s poslodavcima i to na međunarodnoj razini čime će učenici će biti bolje pripremljeni za izazove europskog tržišta rada.

Drugi je orijentiran na održivosti, pa je planirana sadnja višegodišnjih gredica uzimajući u obzir klimatske promjene te općenito planiranje i projektiranje nasada korištenjem prednosti suvremene tehnologije, a u svim aktivnostima sudjeluju učenici i nastavnici.

Inače, Erasmus+ program usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte. Njime se podupiru projekti mobilnosti i suradnje s domaćim i stranim partnerima u svrhu boljeg obrazovanja i uključivijeg društva, osmišljavanja inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanje vještina budućnosti.