Trenutno pregledavate 1. Poljoprivredni sajam Agrofest

1. Poljoprivredni sajam Agrofest

Promocija strukovnih poljoprivrednih zanimanja i rada Regionalnog centra kompetentnosti te povezivanje poslodavaca i polaznika Centra – ciljevi su sajma Agrofest kojeg je prvi put organizirala Srednja škola “Arboretum Opeka”. Dio je to oko 100 milijuna kuna vrijednog europskog projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” čiji je ova škola nositelj. “Regionalni centar kompetentnosti treba postati mjesto znanja i tehnologije, mjesto susreta i povezivanja sličnih centara, obrazovnih i sveučilišnih institucija, gospodarstvenika i udruga, a korisnicima pružiti inovativne modele učenja, obrazovanje temeljeno na radu te kvalitetnije obrazovanje odraslih”, rekao je otvorenju sajma ravnatelj škole Dragan Brkić. Otvorenju su prisustvovali i načelnik Vinice Branimir Štimec te županijski pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek. 

O sajmu AGROFEST
U sklopu EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u poljoprivredi, ukupne vrijednost 49.363.724,91 kuna, a čija je provedba započela 29. lipnja 2020. godine i završava 29. prosinca 2023. godine, Srednja škola „Arboretum Opeka“ organizirala je 1. Poljoprivredni sajam Agrofest u krugu škole 7. i 8. listopada 2022. godine. Sajam se održavao u svrhu promocije strukovnih poljoprivrednih zanimanja i rada RCK-a te povezivanja poslodavaca i polaznika RCK-a. 

Izlagalo je četrdesetak izlagača iz Varaždinske i susjednih županija. Kao posebna tematska cjelina bili su OPG-ovi i eko proizvođači sa vlastitom voćarskom, povrćarskom, vinarskom i pčelarskom proizvodnjom. Upoznali smo njihove tradicionalne i inovativne proizvode, delicije, okuse i mirise. Na štandovima proizvođača cvijeća, ukrasnog i aromatičnog bilja izlagalo se tradicionalno bilje i novi kultivari i varijeteti. Za najmlađe posjetitelje i sve ljubitelje životinja na sajmu smo imali izložbu malih životinja u suradnji sa udrugom „Fauna“.

Program sajma obogaćen je  radionicom za zainteresirane posjetitelje na temu Proizvodi od aromatičnog i ljekovitog bilja te okruglim stolovima na teme: Promidžba strukovnih zanimanja i profesionalno usmjeravanje učenika, Povezivanje poslodavaca i polaznika RCK-a, Mogućnost korištenja mjera ruralnog razvoja i aktualnosti u poljoprivredi i Cjeloživotno obrazovanje.

Među posjetiteljima su bili i učenici poljoprivrednih zanimanja SŠ Arboretum Opeka, SŠ Bedekovčina, Gospodarska škola Čakovec, SŠ Ludbreg i Gospodarske škole Križevci.

Potencijalni polaznici obrazovanja odraslih su upoznati sa besplatnim Programima usavršavanja i osposobljavanja iz područja ratarstva, floristike i pčelarstva te sa besplatnim radionicama na aktualne teme iz uređenja vanjskog prostora, bio vrtlarenja, voćarstva i floristike u sklopu EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti.