About us

Srednja škola Arboretum opeka Marčan

Naša škola, donedavnog naziva: Poljoprivredna i veterinarska škola „Arboretum Opeka“, a od 2018. Srednja škola „ Arboretum Opeka“ – Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, osnovana je  u Marčanu, davne 1958. godine kao vrtlarska škola upravo zbog blizine poznatog (u Hrvatskoj i šire) arboretuma  koji i danas ljepotom i bogatstvom biljnih vrsta oduševljava brojne posjetioce, a ujedno služi  i kao učionica na otvorenome budućim cvjećarima  i vrtlarima.

U prvim danima postojanja škole to je bilo mjesto za obrazovanje uglavnom vrtlarske struke, a s godinama kako smo se razvijali uvodili su se novi obrazovni profili trogodišnjeg i četverogodišnjeg trajanja, redom: veterinarska struka, voćar–vinogradar–vinar, fitofarmaceutski tehničar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, šumarski tehničar te zanimanje za učenike s poteškoćama – pomoćni vrtlar, a najmlađa zanimanja u našoj školi su agroturistički tehničar (od 2004. god., bili smo među prvima u Hrvatskoj koji su uveli  to zanimanje u poljoprivredne škole) te od 2007. u nadograđenom dijelu škole stekli su se uvjeti i za uvođenje kuharskog zanimanja zahvaljujući moderno opremljenom kuharskom praktikumu u kojem iz početničkih pokušaja druženja sa kuhačom nastaju prave kulinarske delicije naših agroturista i kuhara.

Osim takozvanog redovnog srednjoškolskog obrazovanja mladih, škola se aktivno bavi i obrazovanjem odraslih za stjecanje kvalifikacije i prekvalifikacije u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci  te u  skladu s ciljevima danas  aktualnog cjeloživotnog učenja  potičemo društvenu uključenost i razvijanje individualnih potencijala pojedinca.

Iako smo relativno mala škola, mala po broju učenika (oko stotinjak) i pedesetak nastavnika, opremljeni smo osim spomenutim kuharskim praktikumom i ostalim površinama važnim za odvijanje praktične nastave u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci.

U lijepo uređenom okolišu (osvojili smo nekoliko puta prvo mjesto u projektu „Najljepši školski vrtovi“ u kojem se sa svojim vrtovima natječu osnovne i srednje škole u Hrvatskoj) nalaze se naše „učionice na otvorenom“ : dendrološki rasadnik, staklenici, plastenici, kontejnerska stanica, ratarske površine, klijališta, povrtnjak, voćnjak, staje za krave muzare i konje, koze i perad te pčelarski praktikum.

Osim tih „učionica na otvorenome“  ponosni smo i na suvremenu sportsku dvoranu te moderno opremljene informatičke učionice, laboratorij za kemiju, mikrobiologiju i pedologiju te lijepo uređenu školsku knjižnicu koja kao reprezentativni dio škole često osim knjiga ugošćuje sudionike različitih predavanja, sastanaka i skupova koji se odvijaju u našoj školi.

Obzirom na sve nabrojeno usuđujemo se reći da smo iako mala, jedna od najopremljenijih škola u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i kulinarskoj struci.

Kroz školovanje učenici se u našoj školi osposobljavaju za uzgoj poljoprivrednih kultura, ukrasnih biljaka  prateći život biljke od sićušne sjemenke do uzgojene odrasle  biljke i njene primjene, kao i njege i ishrane goveda do proizvodnje mlijeka.  Uvođenjem agroturističkog smjera ujedinili  smo poljoprivrednu proizvodnju sa ugostiteljstvom i turizmom  jer takvi kadrovi osposobljeni su za vođenje obiteljskih turističko – poljoprivrednih gospodarstava  na kojima se po principima ekološke poljoprivrede proizvodi i nudi hrana s vlastitog gospodarstva te promovira eko-turizam koji ima potencijala da postane najperspektivnija vrsta turizma u Hrvatskoj.

Budući da je svaka škola osim obrazovna i odgojna institucija kod nas se odgoju pridaje velika važnost. U ostvarenju tog odgojnog cilja pomaže nam upravo ta naša „malenkost“ kao škole jer zahvaljujući tome što nas nema mnogo dobro se poznajemo i funkcioniramo kao “velika obitelj“.

Na području odgajanja mladih pomažu nam brojne izvannastavne aktivnosti. Među njima treba istaknuti našu učeničku zadrugu “Arboretum Opeka” čije sekcije, a najpopularnija je aranžerska, svih godina svog postojanja (preko 20-ak) nižu uspjehe na raznim natjecanjima i smotrama učeničkog stvaralaštva te možemo bez lažne skromnosti reći da naša zadruga  ima visoki rejting među sličnima.

Od ostalih izvannastavnih aktivnosti  učenici se uključuju ovisno o afinitetima u rad dramske grupe, ekološke, sportske, plesne, informatičke, klubu prijatelja životinja itd.

Već godinama djelujemo i izvan okvira školske zgrade, sudjelujemo na brojnim izložbama u bližoj i daljnjoj okolici kao npr. izložbi cvijeća u Varaždinu i Ludbregu, obrtničkom sajmu, Međunarodnom sajmu lova, ribolova i turizma, sajmu Hortigrad  u Varaždinu, sajmu Vrt i dom u Zagrebu, popularnom Špancirfestu , međužupanijskim izložbama stoke i brojnim drugim. Osim sudjelovanja na raznim manifestacijama i sami smo organizatori nekih, primjerice u sklopu međunarodne izložbe cvijeća „Barok, glazba, cvijeće“ organiziramo međunarodno natjecanje učenika cvjećara u aranžiranju, te smo zahvaljujući tome ostvarili uspješnu suradnju sa poljoprivrednim školama iz  Slovačke, Mađarske i Slovenije.

Naša škola „Arboretum Opeka“ postala je 2002. godine i međunarodna Eko-škola zahvaljujući brojnim aktivnostima učenika i djelatnika škole na uređenju i očuvanju okoliša i susjednog arboretuma, i ne samo da smo stekli taj status već ga i 3 puta obnovili zahvaljujući daljnjem i stalnom angažmanu u zaštiti okoliša. Stoga smo vrlo ponosni na zelenu zastavu eko škola koja se ponosno ističe na školskom dvorištu te i nadalje sudjelujemo u osmišljavanju i provođenju različitih eko aktivnosti.

Vrijedno je istaknuti da smo od 2006. godine kao prva u Hrvatskoj dobili status UNICEF-ove „Škole bez nasilja“ te od tada kontinuirano i učenici i zaposlenici kroz razne pedagoške  radionice uče o vještinama dobre komunikacije, nenasilnom rješavanju sukoba  i svemu što je potrebno da bi ostvarili naš cilj – škola kao sigurno mjesto za  rad, učenje i odrastanje.

Od brojnih aktivnosti na tom polju našeg rada posebno i s ponosom ističemo da smo bili jedina srednja škola u Hrvatskoj koja se uključila u UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“ pri čemu smo prikupljali novčana sredstva koja su bila namijenjena izgradnji škola u jednoj od najsiromašnijih afričkih država – Ruandi.  Uključili smo se i u  program koji se odnosi na  sprječavanje elektroničkog nasilja.

Učenici i nastavnici škole često se uključuju u različite humanitarne aktivnosti, bilo da se radi o pomoći pojedincima  (najčešće djeci) ili su to veći  humanitarni projekti. Tako redovito pomažemo  utočištu“ Sv. Nikola“   u Varaždinu za zlostavljane žene. Sudjelujemo u Caritasovim Božićnim akcijama, posjećujemo domove za stare i nemoćne, zajednicu Cenacolo i druge potrebite prema našim mogućnostima jer srca i dobre volje imamo.

Brojni su i zapaženi uspjesi naših učenika. U višegodišnjem stažu sudjelovanja na državnom natjecanju učenika poljoprivrednih škola imamo nekoliko državnih prvaka u disciplini Flora i Hortus, doprvaka i trećeplasiranih. Naši su učenici nagrađivani i na natjecanju van granica Hrvatske primjerice u Sloveniji, u Celju na sajmu vrtlarstva  već nekoliko godina za redom osvajaju nagrade u natjecanju iz aranžiranja i uređenju eksterijera. Osim ovih natjecanja s državnim ili međudržavnim karakterom natječu se i u ostalim aktivnostima kao eko kvizovima u organizaciji „Lijepe naše“, Crvenom križu, „ Klokanu bez granica“ raznim sportskim manifestacijama, Lidranu i drugim.

Još bi se puno toga moglo napisati, nadamo se da je i ovo dovoljno da se zainteresirate i posjetite nas jer slika govori više od tisuću riječi.

2021. škola je u potpunosti obnovljena u sklopu projekta “Energetska obnova zgrade” u svrhu smanjenje potrošnje energije, podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti i osiguranje boljih uvjeta boravka u školi.

Od 2020. provodi projekt uspostave Regionalnog centara kompetentnosti u poljoprivredi, a tim projektom i Dvorac Opeka se rekonstruira za potrebe centra i time postaje sastavni dio infrastrukture škole. 

Ravnatelj škole je Dragan Brkić, dipl. inf.

Fotogalerije koja podsjećaju na prošla vremena: