You are currently viewing U Norveškoj održana druga radionica S4Sprojekta

U Norveškoj održana druga radionica S4Sprojekta

Druga radionica projekta Stride for Stride održana je u Vestlandu (Norveška) od 7. do 10. lipnja 2022. s temom prijenosa inteligencije vještina , usredotočivši se na zelenu tranziciju u dva različita industrijska sektora Vestlanda: turizmu i procesnoj industriji. Dio radionice održan je u Bergenu u karijernom centru, a drugi dio u Hardangeru.
U Bergenu je pozornost stavljena na usluge karijernog centra, s posebnim osvrtom na novu zadaću, a to je integracija i profesionalno usmjeravanje novopridošlih izbjeglica. Voditeljica karijere Vestland istaknula je relevantnost rada centara u vezi s regionalnim planom za razvoj inovacija i poslovanja 2021. – 2033. “Stvaranje održive vrijednosti”, koji ima za cilj osigurati da više zaposlenika ima potrebne vještine te stvoriti vrijednosti za nova zelena radna mjesta u cijeloj zemlji. Potom je predstavljen pilot korištenje alata za strateško mapiranje “Inflow24”, kao program za upravljanje talentima za motivaciju razvoja kompetencija tvrtki kako bi se pripremile za zelenu tranziciju. Završna prezentacija bila je usredotočena na industrijsku simbiozu i način kako se zelena središta razvijaju kroz procese poduzetničkog otkrivanja sa sinergijama iz različitih lanaca vrijednosti.
U Hardangeru su svi partneri predstavili svoj pristup prijenosu znanja u vezi s prilagodbom vještina. Varaždinska županija predstavila je Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva u Srednjoj školi Ludbreg gdje se obrazuju učenici za potrebe tržišta rada, koji uz svjedodžbu dobivaju i HAAS-ov certifikat, koji vrijedi u cijelom svijetu budući da su upisani u bazu stručnjaku za njihove strojeve za tokarenje i glodanje. Nudi se i program cjeloživotnog obrazovanja, što otvara mogućnost poslodavcima da ishode međunarodne certifikate za svoje djelatnike.
Sljedećeg dana delegacija je posjetila Boliden, vodeću industriju u pogledu održive proizvodnje metala koji obuhvaća i skladištenje i reciklažu rabljenih metala. Nakon toga, uslijedio je posjet kući književnosti u Oddi, kako bi se dobio uvid kako regionalni dionici rade na održavanju i razvoju ekosustava za razvoj vještina. Na kraju, partneri su posjetili farmu jabukovača i upoznali se s jednim od najnagrađivanijih brendova: “Edel” te naučili kako različite farme jabukovače surađuju u klasterima kako bi ojačale svoju poziciju na stranim tržištima.