Trenutno pregledavate Sudjelovanje naših nastavnica na 56. Hrvatskom i 16. Međunarodnom simpoziju agronoma u Vodicama

Sudjelovanje naših nastavnica na 56. Hrvatskom i 16. Međunarodnom simpoziju agronoma u Vodicama

Održana su inicijalna plenarna izlaganja iz područja vinogradarstva, stočarstva i povrćarstva, te okrugli stol s temom “Zemlja podrijetla: Hrvatska”. 

Simpoziju su od 6. do 9. rujna prisustvovale:

Vesna Šipek, Ljerka Klarić, Blanka Pazman, Jelica Ladić i Jasminka Grudiček Kozjak.

Uz moderatora Mislava Togonala, sudionici okruglog stola su bili dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić, ravnateljica HAPIH-a Darija Sololić, dopredsjednik HGK-a Dragan Kovačević te predstavnici proizvođača Radoslav Bobanovic, upravitelj PZ MasVina  (“Maslina i vino”) Polača i Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera (Vukovarako-srijemska županija). Nakon toga, u organizaciji Agro-klastera, svim nazočnima prezentirani su domaći proizvodi, upriličena je degustacija i prodaja izloženih proizvoda.

Sudionici simpozija su mogli birati i pridružiti se sekcijama sa predavanjima i raspravama iz područja Agricultural Economics and Rural Sociology, ili iz područja Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, zatim sekciji za Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje te sekciji Ratarstvo.

Isto tako organizirane su prezentacije i rasprave kroz sekcije Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša, sekcija Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo i sekcije Poljoprivredna tehnika.

Svi sudionici imali su priliku razgovarati s autorima postera koji su bili izloženi po sekcijama. Neke od tema postara bile su: Influence of nitrogen fertilization on some quantitive and qualitative parameters of Graševina variety, Mišljenje studenata o učinkovitosti komunikacijskih kanala i atributa za brendiranje Slavonije, Usporedba temperature mezoklime vinograda i mikroklime trsa, Prilagodba  vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama i dr.

Osim toga imali su priliku razgovarati s organizatorima simpozija Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Agronomskog fakulteta iz Zagreba o novitetima i aktualnostima u struci, o mogućnostima bolje suradnje i povezivanju  proizvođača i znanstvenih ustanova u cilju poboljšanja kvalitete, tehnologije i same ponude njihovih proizvoda.

Zaključak je da težište agronomskih znanosti treba biti proizvodnja hrane, udruživanje kroz agro-klastere i zadruge za kvalitetniji i lakši pristup tržištu. Prijedlog organizatora je da se na idućem simpoziju u program uvrsti predstavljanje našeg projekta RCK-a kroz izlaganje ili plakatom.

posljednje objave